Att skaka av sig socialism kan vara svårt…

Hans Dahlgren är numera centerpartist, han var tidigare under många år socialdemokrat. Med bakgrund som sakkunning åt både Mona Sahlin och Göran Persson har han nu bytt sida. Genom att vara verksam för vårdföretagarna och nu som utvecklingschef för praktikertjänst har han dessutom bytt sida, från styrande till producerande av hälso och sjukvård.

Att byta parti från socialdemokratin till centerpartiet och dessutom att få stå som ansvarig för centerpartiets välfärdsgrupp är kanske lite förvånande. Men det riktigt spännande kommer att bli vad det är för politik han vill centerpartiet ska stå för. I dagens DN går han ut med att det kommer att behövas ransoneringar i framtidens sjukvård. Att vårduppdraget i framtiden inte kommer att kunna finansieras av skattemedel. Förvisso är det en debatt som kan behöva föras, men det finns mycket annat att göra för att minska behovet av sjukvård. Att satsa på att öka folkhälsan är det vi istället behöver göra för att minska vårdbehoven.

Frågan är om Hans Dahlgren skakat av sig socialismen ordentligt ännu. Ransonering och planekonomiskt tänkande är inget som brukar vara centerpartiets paroll, det känns mera som man fått in en socialdemokrat i politikbygget. I centerpartiets kinderegg för politikutveckling finns kanske en socialdemokratisk sjukvårdpolitik, vilken överaskning!

Media DN2

Bloggar: Högberg

5 thoughts on “Att skaka av sig socialism kan vara svårt…

 1. Hans skriver:

  Skriver dock att vårdköer är det sämre alternativet. Prioriteringar är nödvändiga tror jag för att vara seriös i välfärdsfrågan. Kommande ären kommer vi få 500.000 fler pensionärer och 300.000 färre som arbetar. Ekvationen håller inte som flertalet påtalat. Hur tänker du dig att det skall finansieras eller tänker du att det samtalet inte behövs?

  • Samtal om hur vi får en utveckling av hälsan behövs. Men det är inte rimligt att prata om ransoneringar om man inte samtidigt arbetar med att nå ett bättre hälsoläge. Vi han inte enbart vårda oss till bättre hälsa, vi behöver förstärka det hälsoförebyggande arbetet. Du tänker precis som socialdemokratin för mycket system och för lite människa.

 2. Hans skriver:

  Inte seriöst att vifta bort ett underskott på 200 miljarder med förebyggande arbetet eller att jag tänker som en socialist. Föredrar lite sakliga argument om hur vi ska klara den gemnsamma utmaningen. Hur tänker du?

  Förebyggande är viktigt men det hjälper inte upp detta underskott. De som jobbar bra med förebyggande är i Spanien (Valencia) och Kaiser Permante i USA båda är dock lokala monopol där ersättning för förebyggande premieras eftersom man kan ställa krav på patienten och därmed premien. Individen har ett ansvar för sin hälsa ersättningarna borde premiera detta. Ransonering är inget annat än prioritering och det krävs om vi skall klara detta. Det sker alltjämt redan idag framförallt i sjukvården.

  Läs gärna ESO rapporten om framtidens välfärd, SKL egna studie så kommer du att se att prioriteringar krävs där individen kommer att behöva ta ett större ansvar för sin hälsa inte minst ekonomiskt. Vi har

  • Precis, individen kommer att behöva ta ett större ansvar, det innebär också att hälso och sjukvården ska byggas upp utifrån det. Idag är hälso och sjukvården uppbyggd utifrån att du då du blir sjuk söker hjälp för åkomma. Vi behöver tydligare möjliggöra för människor att få stöd för att behålla sin hälsa.

   Vi vet tex. att det påverkar hälsan att sitta stilla och att inta mera kalorier än man förbrukar. Trots att detta leder till en mängd folksjukdomar så är det behandlingar då skadan redan skett som ska ransoneras utifrån ditt sätt att se på systemet. Jag är påläst och utbildad både vad gäller hälso och sjukvårdssystem och hälsa, men tack för i alla fall för dina litteraturtips.

   Underskotten har en mängd olika orsaker, mycket är gamla pensionskulder pga att man inte avsatt pengar till pensionerna under socialdemokratiskt styre utan levt ur hand i mun. Vidare är många landsting rambudgetstyrda inte utifrån vilken vård man producerar, då finns pengarna inte heller alltid där des ska vara. Det finns inte alltid ett tydlig samband mellan kostnmader och verksamhet.

 3. Hans skriver:

  Ja vi kan enas om att individen har ett ansvar och att det är en del av lösningen. Även inget annat land lyckats med detta utan monopol och hård styrning. rambudgetar eller pensionskulder har en väldigt lite förklaring av den utmaning vi har framför oss. Det är i allt väsentligt för få som arbetar som förklarar det mesta, men även utvecklingen av mer teknik och allmänt ökade krav på välfärd. Ransonering är kanske fel ord som gör att du styr in dig på en vänstermarkering av mig. Men låt oss kalla det prioriteringar så kanske du tolkar det annorlunda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s