Ungdomar som gått särskolan vill också ha jobb…

För att skapa ett samhälle där alla människor efter förmåga ska kunna vara med och bidra, är det viktigt att vi har en politik för arbetslinjen som innefattar alla. Ska politiken funger och hänga ihop måste vi göra möjligt för fler grupper att komma in på arbetsmarknaden. Ungdomar som gått i särskolan har trots att de har lång utbildning, med både grundskola och gymnasiesärskola haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden efter gymnasiet. Väldigt få har fått jobb efter gymnasiet.

Det behövs brobyggare mellan skola och arbetsmarknaden för att göra övergången mellan utbildningar och arbete lättare. Det behövs för alla, men för elever som gått särskolan är det extra viktigt.

Vi behöver också bli bättre på att se möjligheterna på våra arbetsplatser, finns det arbetsuppgifter som kan göras av andra än dagens anställda. Vi behöver bli bättre på att skapa ett inkluderande samhälle, ett samhälle för alla och där alla kan och får göra en insats och finnas med.

På några ställen i landet har man arbetat med projekt för att redan under gymnasietiden, ordna praktik på arbetsplatser där det efter gymnasiet också ska finnas möjlighet att få arbete.  I Örebro finns ett sådant projekt ”jobb i sikte” som under den tid det varit igång redan visat på bra resultat. Nästan hälften av ungdomarna har efter gymnasiet fått arbete, i olika brancher. Ett lyckat projekt som visar att brobyggare behövs och att ungdomar som gått gymnasiesärskolan också kan och vill ha jobb.

Press: SvD

One thought on “Ungdomar som gått särskolan vill också ha jobb…

  1. lubbe ferrysson skriver:

    Brobyggare, jobbcoach, jobblotts, utvecklings assistent, uppfiningsrikedom känner inga gränser. Men OK; lyckas ni sprida budskapet om arbetsplikt till 70 års ålder till område som Rinkeby, Rosengård, Hovsjö då har ni troligen också löst problem med invandringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s